Anmälan ska göras senast sex veckor före den planerade installationen. Handläggningstiden för en komplett anmälan är cirka tre veckor. Om anmälan är ofullständig begär miljö- och stadsbyggnadskontoret in kompletteringar vilket kan medföra att handläggningstiden blir längre. Påbörja inte installationsarbetet förrän du fått svar på din anmälan. När ärendet är tillräckligt utrett meddelas ett föreläggande om försiktighetsmått. Installerar du anläggningen innan ett beslut meddelats i ärendet finns det risk att du måste göra om installationen. Borrning och installation av värmepump ska göras enligt Normbrunn 16.
Att tänka på vid anmälan:
- En fullständigt ifylld anmälningsblankett förkortar handläggningstiden.
- Tänk på att placera ditt borrhål så att även grannar ges möjlighet att borra. Det kan även vara bra att kontakta borrare och installatör för att få synpunkter på var borriggen kan komma in på din tomt innan placeringen av borrhålet bestäms.
- Ska borrning ske inom ett radhusområde är det lämpligt att en borrplan upprättas, på detta sätt kan så många som möjligt utnyttja värmen i berggrunden.
- Du behöver skicka in borrhållets placering. Om borrhålet ska vinklas, räkna ut borrhålets utberedning i plan. Hela anläggningen måste placeras inom din fastighet. I e-tjänsten anger du placering, borrdjup, borrvinkel, bäring (riktning), längd i plan med en pil och borrmitten. Fråga gärna din installatör om hjälp. Gäller anmälan jord- eller sjövärme markerar du kollektorslangens placering.
- Vid installation av bergvärme samt av ytjordvärme måste du kontrollera befintliga VA-ledningar och elkablars läge i mark. Detta kan ses på Ledningskollen.se eller kontakta teknik- och fastighetsförvaltningen på telefon för besked innan installation sker. Om gata eller cykelväg behöver tas i anspråk för uppställning av utrustning i samband med borrning och/eller installation ska teknik- och fastighetsförvaltningen kontaktas.
Detta behöver bifogas:
- Borrhålets placering ska markeras ut på en karta som du ska bifoga i e-tjänsten. Kartan kan också skickas in separat på tex. mejl eller via post (ange i e-tjänsten om du skickar in kartan separat). För ytjord- eller sjövärme ska kollektorslangens placering markeras ut.
- Fullmakt krävs om annan än fastighetsägaren är sökande.
- För markägarintyg krävs att berörda parter undertecknat en överenskommelse där det framgå vilka delar av anläggningen som placeras på fastigheten. Notera att det är upp till fastighetsägarna själva att skaffa servitut för anläggningen på lantmäteriet.
En anmälan handläggs inte förräns den är komplett. Se därför till att få med all nödvändig information för att inte riskera en förlängd handläggningstid.
Situationsplanen
Sitautionsplanen (kartan) ska vara i skala 1:400 - 1:500. På den situationsplan som ska lämnas in ska det framgå:
- Fastighetsgränser och byggnader
- Egna och andra närliggande vattentäkter ska vara utplacerade
- Placering av eventuella egna och grannars enskilda avloppsanläggningar.
- Närliggande energibrunnar
- Markera ut avstånden mellan de olika installationerna/till byggnader/väg m.m.
Karta över kommunen finns på kartportalen där du kan söka fastighet, mäta och skriva ut skalenliga kartor. Kartportalen hittar du här. Du kan även kontakta kommunen för att få en karta.
Avgifter
För handläggning av anmälan tas avgift ut enligt taxa fastställd av kommunfullmäktige.
I den här tjänsten kan du välja mellan att logga in och signera med ditt bankid, eller att fylla i formulären och sen skriva ut, underteckna och skicka ansvarsförbindelsen till kommunen.